Büyüklerimize sorarsak Samsun tütününün aromatik lezzetini dile getirirler.
Tütün, Samsun tarihinde ekonomik açıdan her zaman önemli bir rol oynamıştır. Tütün ihracının yüksek olduğu dönemler Samsun ekonomisininde yüksek olduğu dönemlerdir. Üreticiliği 1880’li yıllardan günümüze kadar gelmiş olup, başta Bafra ve Alaçam ilceleri olmak üzere birçok ilçenin hala geçim kaynağıdır.
Ayrıca 1887 yılında kurulan Samsun Tekel Sigara fabrikası ±500 işçi istihdamı ile dönemin en buyuk fabrikaları arasında yer almıştır. Kent merkezinde bulunan ve 1994 yılında çeşitli nedenler ile kapatılan fabrikanın yerine “yenileme projesi” adı altında Bulvar AVM açıldı. Bulvar AVM’de tütün tarihine ait resim sergisi de bulunmakta.
Samsun Belediyesi, tütün tarihini yaşatma ve ekonomik kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile Bafra ilçesinde bulunan eski kaymakam binasına (TUTMU) Tütün Müzesi’ni halka açmıştır. Resmi açılışı yaklaşık 1 ay sonra yapılacak olan müze şuan görüşe acık olarak hizmetinizdedir. Giriş ücretsiz! İçeride eskiden fabrikalarda kullanılan gerçek makinalar, üretilen ürünler, üretiminden paketlenmesine kadar olan aşamaları görsel ve maket olarak anlatım var. Bahçede ise kafeterya, hediyelik eşya dükkanı var. Yine bahçede 4 farklı toprak bölmede tütün yetiştiriliyor, kurutuluyor (en sevdiğim yani bu oldu, canlı olarak görme şansı var).
Ayrıca Müze müdürüne ilgisinden ve güzel tanıtımından dolayı teşekkür ediyorum.
Bir konuya daha değinmeden geçemeyeceğim, daha yeni açılan müzeye tarihi kültürden anlamayan bir takım kişiler tarafından zarar verildiğini gördüm ve daha gelişmek için çok uzun yolumuz olduğunu düşünüp çok üzüldüm.
Haber: Doğukan Bilkan