Öncelikle ilk 1.000 km olan motorun rodaj döneminde dikkat etmeniz gerekenleri sıralamak isterim;
– Motor rodajı: Rodaj döneminde motosikletler ilk defa kullanıldığından belli bir süre fazla ısıtmadan ve zorlamadan çalıştırılmalıdır. Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Rodaj yapılırken motorun devrini arttırıp azaltarak aynı devirde kalmamak gerekiyor (ısınan parçaların ve bölümlerin soğutulabilmesi için). Bu sebeple motorunuzu aynı devirde ve sabit bir süratte kullanmanız önerilmez. Rodaj boyunca ilk 1000 km’de sürekli değişken vites ve devir aralıklarında motorunuzu kullanmanız önerilir. Ekranda 6.000 devir üzerinde yanan kırmızı ışığı yakmamaya özen göstererek sürüş yapmanız tavsiye edilir.
– Lastik Rodajı; İlk 250-300 km’de sıfır lastik üzerindeki çapak ve kalıp artıklarının erimesini bekleyeceğiniz bir süre olacağından sıfır lastikler ile keskin manevralardan, ani frenlemelerden ve ıslak zeminlerden kaçınmanız gerekmektedir.
– Fren Rodajı; İlk 100 km boyunca frenler çok iyi tutmayacaktır, nedeni lastiklerin üstündeki mum tabakası yüzündendir. Yani lastiklerin ve frenlerin de rodajı vardır, birkaç yüz km sonra maksimum frenaj ve yol tutuşu sağlayabilirsiniz, ek bir bilgi olarak iletmek istedim. Emniyet açısından ise motorunuzu kilitlerken; – Disk kilidinizi mutlaka takılı tutun, hatırlatıcınızı takın. – Eğer ıssız bir yerde bırakmanız gerekirse disk kilidi ön diske takın, arkadan ise zincir kilidi mümkünse şasiye sararak sabit bit yere motorunuzu bağlayın. Her sürüşten önce yapılması gerekli kontroller; Dünyada yol güvenliği konusunda çalışmalar yapan İngiltere’nin Kraliyet’e bağlı saygın kurumu ROSPA (The Royal Society for the Prevention of Accidents) kurulduğu günden bu yana (1916) motosiklet ve araç sürüş eğitimini belli bir standarta oturtarak, hayatları kurtarma ve yaralanmaları azaltma misyonunu edinmiştir.
Temel kontrollerde yapılması gerekenleri de, kolayca akılda kalabilmesi için “P.O.W.D.E.R.” olarak geliştirmiştir.
P (A) = Petrol, akaryakıt
O (Y) = Oil yani yağ
W (S) = Water su
D (H) = Damage, yani hasar
E (E) = Electric yani elektrik
R (L) = Rubber yani lastikler
Motora her binişinizde etrafında bir tur atarak tüm başlıkları gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.
Kaynak: Motosikletonline